RSS

Tema: Eu cititorul, in dialog fascinant cu textul literar.

01 ian.

old_books_011
,, Fiecare carte joaca rolul unei chei ce poate deschide sali necunoscute ale castelului tau.”
Cartea este în viţa noastră un element central al creării unui psihic sănătos a unei culturi generale ,este sprijinul în cazul unei decăderi nervoase .
Ea ne face să fim mai buni ,ne ajută să trecem mai uşor peste greutăţile vieţii (iar acestea sunt numeroase),intr-un cuvânt ne întăreşte.
Pentru mine ea este un mod de comunicare şi reprezintă o ordonare a cuvintelor la formele lor cele mai expresive.A scrie este o artă deoarece trebuie să ai dar pentru a putea să realizezi ceva de calitate.Trebuie să ştii să împleteşti să aranjezii cuvintele în aşa fel încât cititorul să fie atras de ceea ce citeşte ,si să aibă posibilitatea să înveţe ceva din conţinutul lecturii.Sentimentele pot fi exprimate prin cuvinte dar nu oricare dintre ele ci doar acelea ce provin din inimă şi care sunt una şi una cu ceea ce simte autorul.
Nu se poate realiza un fel de “tablă a lui Pitagora” care să ne inveţe să potrivim cuvintele, să scriem.Scrisul se învaţa din practică din citirea operelor de mare valoare ale înaintaşilor nostri.Am citit nu putine carti care cu adevarat m-au ajutat sa inteleg unele lucruri pe care nici nu le banuiam.Voi incerca sa demonstrez aceasta prin citeva lucrari una din ele fiind ,,De neamul moldovenilor , din ce tara au iesit stramosii lor”de unicabilul cronicar , prin felul sau de-a scrie Miron Costin.Poate ca in nici-o alta lucrare de-a sa cronicarul nu iese in evidenta ca in Predoslavia la De neamul moldovenilor , marturisire dramatica a unui carturar patriot,care n-a putut suporta ,,ocarile”aduse acestui neam ,,de o seama de scriitori”. Indignarea lui se indreapta impotriva unor copisti ai cronicii lui Ureche, mai ales impotriva lui Simion Dascalul , ,,om de multa nestiinta si minte putina”, care afirmase ca moldovenii ar proveni , din tilharii de la Roma exilati pe teritoriul Daciei.Din aceasta lucrare am invatat ca , patriotismul , preocuparea pentru originea noastra romanica si convingerea ca romanii trebuie sa iasa din intunericul nestiinteise poate realiza doar datorita scrisului ,care e dator sa slujeasca adevarul. Iar daca veni vremea sa vorbesc despre adevaruri atunci capodopera neamului romanes ,, Balada populara Miorita” autorul careea nu este doar o singura persoana , ea a fost culeasa si de Vasile Alexandri care a publicat-o in cunoscuta sa culegere de literatura folclorica.Miorita fiind rezultatul unui proces de creatie seculara include in armonie perfecta un numar variabil de motive . Pe care se bazeaza intreaga opera si ele ne ofera noua cititorului acea sursa de curaj si sacrificiu in numele binelui si al eternului.
Pe o nota mai vesela imi permit sa includ in aceasta serie de lucrari studiate anul acesta si comedia ,,O scrisoare pierduta”de I.L Caragiale.Capodopera a dramaturgii romanesti,reprezentata pentru prima oara in 1884, ,,O scrisoare pierduta realizeaza o sinteza superioara intre satirizarea politicianismului epocii si surprinderea unor caractere uname cu valoare de generalitate .
Comicul de limbaj-in care Caragiale este maiestru-consta in caracterul evocator al numelor de personaje ,in greselile de exprimare (,,bampir” , ,,scrofulos”etc.), denotind incultura , si ticurile verbale care contribuie la imaginea caricaturala asupra personajelor (,,fix a lui Farfuridi, ,,curat al lui Pristanda).Ce ma facut sa indragesc aceasta opera este deznodamintul vesel si stilul parodic prin care se exagereaza ridicol ce nu-ti permite sa satai pasiv in timpul lecturii.Felul de-a face glume din necaz sa creezi haz ma ajuta si astazi atunci cind sunt in cadrul unui grup si ne intrecem la glume pe teme politice.
Daca e sa fac o generalizare la cele spuse in acest eseu atunci eu cred ca in orice arta ai nevoie , nu numai de talent ci si de un intreg bagaj de cunostinte teoretice , care se dobindeste ,inevitabil in timp.Experienta di carti dar si cea din viata , e foarte importanta pentru o persoana ce tinde spre perfectiune.Sunt o multime de sali care au usi si ele pot fi deschise doar cu o singura cheie ce poarta numele de”forta cuvintului”.
Iar cele trei reguli pe care le respect atunci cind imi aleg cartile pentru lectura sunt : 1) Nu citesc niciodata o carte mai nou de un an . 2)Citesc nu doar carti faimoase ci pe cele care imi provoaca curiozitate . 3)Mai intii de toate citesc cele mai valoroase opere ale neamului meu apoi pe cele din literatura universala , pentru ca cartile scrise de marii carturari romani detin comorile ce ma pot ajuta sa gasesc adevarata fericire.
Nu uit niciodata ca cartea este o grupare a cuvintelor ,cuvintele fiind rostite fiecare cu altă inimă deci cartea infăţişează inima în diferite posturi.
O carte este o provocare pt. fiecate dintre noi .
Nu trebuie decât să profităm de aceeastă imensă comoară ,să învăţăm să preţuuim.
O carte este o provocare pt. fiecate dintre noi .
Nu trebuie decât să profităm de aceeastă imensă comoară ,să învăţăm să preţuim.

Reclame
 
2 comentarii

Scris de pe ianuarie 1, 2009 în Comentarii

 

Etichete: ,

2 răspunsuri la „Tema: Eu cititorul, in dialog fascinant cu textul literar.

 1. naruto

  septembrie 11, 2012 at 6:36 pm

  voi putetz scri odata ceva la tema normal ca ma atacatz nik shini trebu hitrilor

   
 2. naruto

  septembrie 11, 2012 at 6:38 pm

  shi s vb despre o tema da voi scritz nahrin alt ceva nu scritz dac nu shtitz

   

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

 
%d blogeri au apreciat asta: