RSS

Caracterizarea Otiliei.

23 mai

Romanul ,,Enigma Otiliei “ reuneste cea mai bogata galerie de personaje tipologice: avarul (Costache Giurgiuveanu), arivistul (Stanica Ratiu), “baba absoluta “(Aglae Tulea), alienatul mintal (Simion Tulea), fata batrina (Aurica), maniacal in devenire (Titi).

Din aceasta galerie de personaje eu voi selecta doar personalitatea Otiliei.

De fapt , romanul incepe si se incheie cu cite-o imagine a Otiliei (reconstruita de personajul- martor Felix –Sima).

Prima Otilie (cea vie) ii arata tinarului sosit in strada Antim ,,un cap prelung si tinar de fata , incarcat cu bucle , cazind peste umeri” si ii intinde cu franchete ,,un brat gol si delicat “, ultima Otilie (cea din fotografiea pe care Pascalopol i-o arata lui Felix ,in tren) este o imagine neinsufletita a unei doamne frumoase , cu linii fine , dar care nu mai era Otilia cea de alta data.

Intre cele doua moment se incheaga chipul Otiliei, faptura apartinind vietii si visului adolescentin, imaginea fetei este , inconjurata permanent, de o aura misterioasa, este pusa sub semnul tainei , pentru Felix , fata , pe care a iubit-o la optesprezece ani , ramine o Enigma.

In fiecare pagina a romanului , se simte prezenta suava si invaluitoare a acestei fapturi gingase , un amestec de exuberant si seriozitate , nebunatica si nestatornica asemeni trecerii tineretii: alergind prin gradina, catarindu-se pe stogurile de fin de la mosia lui Pascalopol, sau revarsindu-si preaplinul sufletesc in acordurile tumuloase ale pianului, Otilia reprezinta insasi feminitatea.

Din aceste trasaturi deriva gustul ei pentru lux, placerea calatoriilor , capriciilor marunte si chiar o anume doza de irationament (,,Imi vine uneori sa alerg (…) sa zbor (…), Vrei sa fugim? Hai sa fugim!”).

Tot prin  feminitate se naste si abilitatea cu care Otilia evolueaza intre iubirea platonica aproape mistica a lui Felix si cea potolit-crespulara a lui Pascalopol.Toti din jur sunt subjugati de aceasta feminitate deboranta si invaluitoare si cauta sa-i faca pe plac Otiliei.

Total dezinteresata de banii si averea lui Giurgiuveanu , sincera si sensibila la suferinta, Otilia are un suflet de artista, traind uneori lent , alteori intens, asa cum cinta la pian.

Eroina lirica de mare clasa , capabila de sentimente profunde si alese , uitind si iertind raul , daruindu-le celor din jur lucrurile si zimbetele ei, Otilia reprezinta , pentru Felix , ,,un factor feminine care-i lipsise”.

Conventia  vietii privita ca un joc este doar aparenta : esentialmente , Otilia este inteligenta , profunda si responsabila : dupa o noapte pura a logodnei lor mistice ,Otilia dezvaluie , in scrisoarea catre Felix , motivul plecarii ei : teama de a nu fi ,,o dragoste nepotrivita pentru marele lui viitor”.

Ca si in lirica eminesciana a visului de iubire, cei doi s-au intilnit , o clipa, in inalt ca doua pasari albe care se despart apoi , zimbind pe traiectorii diferite.

Lasindu-si iubitul ,, confundat in stele “, adica in lumea <<Ideii>> si a stiintei , Otilia va deveni o ,,Floare albastra “ pierduta in departarea amintirii si o ,,dulce minune” a mitului tineretii.

Reclame
 
Scrie un comentariu

Scris de pe mai 23, 2008 în Comentarii

 

Etichete:

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

w

Conectare la %s

 
%d blogeri au apreciat asta: