RSS

Balada populara ,,Miorita”.Mitul pastoral si viziunea asupra mortii.

09 sept.

Balada populara , este o opera epica in versuri, care-si are radacinile in trecutul istoric al unei tari.Exceptie nu face nici balada ,,Miorita” , care in sufletul poporului roman va ramine ,,cea mai frumoasa epopee pastorala din lume”.

Timp de mai bine de un secol , de cind a fost culeasa de catre Alecu Russo si Vasile Alecsandri , despre balada ,,Miorita” s-au scris mii poate citeva zeci de mii de pagini.Iar cel mai palpitant din toate aceste lucrari e faptul ca: istorici, istorici literari,esteticienii si poetii, eseistii, folcloristii in totalitatea lor, etnografii si muzicienii, filozofii in fine , romani sau straini, au vazut in celebra balada pastorala expresia cea mai autentica a sufletului romanesc.

Nici nu se putea in alt mod, deoarece creatiile noastre populare reprezinta sinteza de viata a romanilor concretizata in teme si motive diverse (bucuria vietii si a dorintelor implinite ,zbuciumul implinirii, devotamentul in prietenie, durerea pierderelor celor dragi, sentimental nesupunerii si razvratirea in fata nedreptaii etc.).Sunt o multime de lucruri ce asteapta sa fie descoperite in aceasta balada, probabil nu v-om reusi niciodata sa aflam toate minunile ce stau in umbra acestor simple versuri.

Eu cred ca nu exista o opera mai cunoscuta de poporul roman decit ,,Miorita”.Mai intii de toate este foarte usor de memorat, in plus tot continutul sau, cuprinde o descriere a cadrului natural din intreg spatiul romanesc.Ea a devenit o enigma , deoarece jocul de cuvinte folosit de autor fascineaza prin simplitatea sa si in acelasi moment iti ofera un anturaj meditative pe care-l simti foarte aproape de sufletul tau.

Mitul acesta pastoral a luat nastere in sinul unei naturi salbatice si in inimile unui popor pasnic dar mereu dornic de libertate si adevar.

La fel cum ne este greu sa patrundem in cugetele omenesti exact atit de complicate este si explicarea concreta a evenimentelor prezente in aceasta balada.

Spre exemplu acest moment de impacare cu gindul ca ciobanul este la curent cu faptul ca opera sa pe nume ,,viata” in curind se va firsi.El cunoaste destul de bine cine-i sunt dusmani , insa nu intreprinde niste actiuni radicale de razbunare sau evadare.Doar se gindeste la cea mai divina fiinta , care pentru el este maicuta, dragostea pe care a cultivat-o in suflet pentru ea nu-i permite sa spuna mult prea durerosul si cumplitul adevar.Asa sunt romanii din cele mai indepartate timpuri aleg mai bine s -a spuna lucrurile c-o nuanta de culori fierbinti decit un sumbru adevar. Dar asta este specificul lor cu bune si rele e fiecare natiune ,iar noi fiind majoritatea ortodocsi intotdeauna ne-a ajutat Dumnezeu.

,,Pe l-apus de soare …” se vor stinge si scinteile din ochii ciobanului ortoman , el insa este pregatit , isi face un fel de testament , lasind dispozitii privitoare la inmormintare, pe care o confunda cu o nunta. Reactia in fata mortii se manifesta sub forma unui frumos panteism- dincolo de orice credinte religioase-,izvorit din adincul firii omenesti, de o mare forta de impresionare poetica.

Ciobanul din Miorita a inteles un moment foarte important , pe care multi nu-l accepta: ,, nu avem posibilitatea de-a trai vesnic fizic, insa este real sa nu fim uitati niciodata, lasind omenirii ceva specific personalitatii noastre.Iar ideea de-a da nastere aceste-ibalade lafacut pe autorul ei etern.

 
7 comentarii

Scris de pe septembrie 9, 2008 în Esee

 

Etichete: , ,

7 răspunsuri la „Balada populara ,,Miorita”.Mitul pastoral si viziunea asupra mortii.

  1. Moz

    noiembrie 16, 2008 at 8:22 pm

    Superb

     
  2. Ana

    ianuarie 19, 2010 at 10:00 pm

    Mi-a fost foarte folositor! Multumesc 😀

     
  3. Alexander

    mai 1, 2011 at 10:36 am

    imi place ca o zice direct si bne si nu o lalaie ca sa nu inteleaga nimeni nimic si sa copieze ca tampitul cva ce nu intelege nici intr-o 1000 de ani

     
  4. tory

    octombrie 13, 2011 at 7:25 pm

    imi place foarte tare aceast eseu

     
  5. irinutza

    februarie 6, 2012 at 6:10 pm

    super folositor!!!

     
  6. cel care multumeste autorului))))

    septembrie 17, 2012 at 9:20 pm

    bravo autorului pentru acest articol +1…

     
  7. anny

    octombrie 1, 2012 at 5:15 pm

    foarte bun eseu
    bravo

     

Lasă un comentariu